Stil de viata sanatos

Importanta Apei pentru organism

Desi nu furnizeaza organismului nici energie, nici vitamine, apa este un element vital . Din punct de vedere al urgentei , nevoia de apa a organismului se situeaza imediat dupa nevoia de oxigen. Asa cum spunea si Leonardo da Vinci , apa este ,,seva vietii pe pamant”.

Te-ai intrebat vreodata cata apa contine organismul nostru?

  • un nou nascut este alcatuit in proportie de 80% din apa;
  • o persoana la 30 de ani are o proportie de 60% continut de apa;
  • la 70 de ani continutul de apa al corpului scade la aproximativ 46%.
  • Acum dupa ce am aflat cata apa contine organismul uman , te intrebi si tu , ca si mine :

Care este importanta apei in organismul nostru?

  1. Apa este mediul in care au loc reactiile biochimice din orgamism. Apa transporta substantele nutritive si hormonii in tot organismul si elimina rezidurile prin intermediul urinei. Toate acestea sunt posibile deoarece apa este solvent.
  2. Apa ajuta la reglarea temperaturii corpului , prin transpiratie ajuta corpul sa se raceasca si astfel sa isi mentina temperatura normala.
  3. Apa joaca un rol important in fiecare faza a digestiei, sub forma de saliva , ne ajuta sa mestecam si sa inghitim hrana, sub forma sucurilor digestive ne ajuta sa descompunem alimentele.
  4. Apa eleimina resturile din tubul intestinal prin scaun.
  5. Creierul si maduva spinarii sunt suspendate intr-o camasa subtire de lichid care ne protejeaza de socuri accidentale.

Nu putem depozita apa in organism. In fiecare zi , pierderile totale de apa prin diverse cai (urina, transpiratie , respiratie,materii fecale ) insumeaza 2000-2500 ml. Din acest motiv , a bea apa este asemenea unui ,,dus” interior. Cantitatea de apa necesara zilnic depinde de metabolism , temperatura , alimente consumate , activitate fizica depusa dar si de gen (masculin sau feminin).

Aminteste-ti zilnic :

Bea 5 pahare ca sa traiesti , 8 ca sa te simti bine , 10 ca sa intineresti” (Hans Diehl)

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *